Evinizde enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Kamu hizmetleri için ödeme yapmak için büyük bir fon payı harcanmaktadır. Kamu hizmetlerinde önemli tasarruflar, elektrik maliyetlerinin azaltılmasına izin verecektir. Kullanılan aletlerin çoğunu çalıştırmak için özel bir evde elektrik gereklidir, ancak tüketimini çeşitli şekillerde azaltabilirsiniz.

Elektrik tüketimi ne için?

Elektrikten nasıl tasarruf edebileceğinizi anlamak için, elektrik maliyetlerinin toplamının ne olduğunu bulmanız gerekir:

  • aydınlatma cihazları
  • Aletler
  • pompalama ünitesi
  • sıcak su temini
  • ısıtma sistemi
  • kanalizasyon tesisatı

Listelenen cihazlar neredeyse tüm güç tüketimini oluşturur. İyi haber şu ki, her bir cihazın çalışma biçiminde bazı değişiklikler yaparak, yaşam tarzınızı değiştirmeden maliyetleri önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Pompalama ve kanalizasyon tesisatlarında tasarruf sağlayan ana faktör, bu istasyonların çalışmalarının boşuna ortadan kaldırılmasıdır. İhtiyaç duyulmadığında suyu tahrik etmeyecek ve dolayısıyla maliyet seviyesini olumlu yönde etkileyecek bu tür pompaları seçmek gerekir.

Elektrikli ısıtmadan tasarruf etmek için ev yalıtımı

Özel bir evde elektrik tüketimini hangi elektrikli aletler etkiler?

Ev aletleri pahasına önemli bir elektrik tüketimi gerçekleştirilir. Her evde, sakinlerin ihtiyaç duyduğu standart bir cihaz seti vardır:

  • Demir
  • buzdolabı
  • aydınlatma cihazları
  • çamaşır makinesi
  • radyo sistemi
  • telefon
  • mikrodalga
  • Elektrikli su ısıtıcısı
  • elektrikli süpürge
  • mutfak aletleri
  • video sistemleri vb.

Elektrik tasarrufu yapmak için yapabileceğiniz en önemli şey, ev aletlerinizi dikkatli bir şekilde seçmektir. Yani, özelliklerine, özellikle saat başına güç veya elektrik tüketim seviyesine dikkat edin.

Elektrikli ev aletleri

Yeni alışkanlıklar geliştirerek enerji tasarrufu yapabilirsiniz

Enerji maliyetlerini en aza indirmek için, yalnızca düşük güç seviyesine sahip cihazlar satın almanız değil, aynı zamanda çeşitli alışkanlıklar geliştirmeniz gerekir:

  • doğal ışığın baskın kullanımı - evinizdeki en parlak yerlerin pencereye yakın olduğu gerçeğine alışın ve ilk bulut göründüğünde ışığı açmayın
  • "bekleme modunu" kullanmayı reddetme - elektrikli cihazlar bu moddayken, yine de az miktarda elektrik emerler
  • odayı terk ederseniz ışıkları, televizyonu veya diğer elektrikli aletleri kapatmanız gerekir

Akşam bile odanın içini aydınlatmak için, iç mekanı dekore ederken açık renkler kullanmalısınız. Dahası, beyaz renk ışığı bir ampulden daha fazla dağıtabilecektir. Aynalı yüzeyler de elde edebilirsiniz. Örneğin, bir pencerenin veya başka bir doğal ışık kaynağının önüne bir ayna yerleştirirseniz, odanın çok daha parlak hale geldiğini fark edeceksiniz.

Yukarıdaki noktalar çoğunlukla aydınlatmadan tasarruf etmekle ilgilidir. Gerçekten de, aydınlatma armatürlerini kullanmak için doğru yaklaşımla, elektrikten yüzde yetmişe kadar tasarruf edebilirsiniz. Bunu yapmak için, gereksiz öğelere ihtiyaç duymamak için aydınlatma cihazlarını doğru bir şekilde kurmanız ve odadan çıkarken lambayı kapatmayı unutmayın.

İç kısımdaki açık renkler ve aynaların varlığı aydınlatmadan tasarruf sağlayacaktır

Özel bir evde elektrikli ısıtmadan nasıl tasarruf edebilirsiniz?

Özel bir evde elektrik maliyetlerinin ana kaynağı ısınmadır. Bunun nedeni, özel bir evin bir şehir dairesine kıyasla oldukça geniş bir alana sahip olması ve evin her yerinde ısı sağlamak için genel ve karmaşık bir sistemin kurulması gerektiğidir. Bununla birlikte, evinizi ısıtma maliyetini azaltabileceğiniz yöntemler vardır:

  • çatı izolasyonu- evin ısısını "serbest bırakmayan" bir unsur olarak hizmet veren çatıdır
  • sıcak pencerelerin montajı- kötü yüklenmiş veya eski pencereler nedeniyle taslaklar görünüyor
  • duvar yalıtımı- evinizin duvarlarını içeriden veya dışarıdan yalıtabilirsiniz
  • ısıtma sistemi kurulumu
  • Klima montajı
  • seçimen uygunısıtma kazanı

Çoğu zaman çatı, binanın en bitmemiş kısmıdır. Bir binanın içinde üretilen ısının yarısından fazlası birkaç saat içinde serbest bırakılabilir. Çatının içine yerleştirilen mineral plakalar bu etkiden tasarruf sağlayacaktır. Evinizin tavan arası varsa, çatı katını yalıtabilirsiniz, ancak bu durumda kendinizi rahat bir çatı katı olarak kullanma fırsatından mahrum edersiniz.

Evinizin olabildiğince sıkı olmasını sağlamak da gereklidir. Bu, çift camlı pencereler takılarak yapılır. Herhangi bir malzemeden çift camlı pencereler kullanabilirsiniz. Şu anda, eski ahşap pencerelerin bile ısı yalıtımı özellikleriyle "ödüllendirilmesine" izin veren teknolojiler var. Kışın evinize herhangi bir şekilde girmesini önlemek için beş odalı ve daha yüksek profilli pencereler kullanmak gerekir. Soğukta kesinlikle donmayacaklar ve evin içinde uzun süre sıcak kalacaktır.

Duvarları içeriden yalıtırken, binanın iç alanını küçülttüğünüz ve evin dışarıdan işlenmesinin teknik açıdan daha karmaşık bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Duvar yalıtımı için en avantajlı seçeneğin dış işlemleri olduğu unutulmamalıdır. Bunun nedeni, duvarların harici olarak ısıtılmasıyla, örneğin sıcaklık dalgalanmaları veya yağışlar gibi dış etkenlerden koruma sağlayabilmenizdir.

Elektrik tasarrufu yapmak için yapılacak ilk şey, radyatörlerin her birine termostatik vana takmaktır. Bundan sonra ısı tüketimi hemen yüzde yirmi azalacak. Ek olarak, ısıyı kümes içinde verimli bir şekilde dağıtmak için dengeleme vanaları takılabilir. Bu yaklaşım, gereksiz maliyetler yaratmadan tüm odalara optimum seviyede ısı sağlayacaktır. Sistemin doğru kurulumu ile ısı tedariğini ve bunun sonucunda her mevsim elektrik kullanımını düzenleyebileceksiniz.

Özel bir ev

Klimadan başka şekillerde tasarruf ediyoruz

Klima, hem ısıtma sistemine hem de ev aletlerine bağlanabilir. Hem sıcak hem de soğuk mevsimlerde kullanılır. Yapılması gereken ilk şey doğru klimayı seçmektir. Seçerken, elektrik kullanımıyla ilgili tabloya özellikle dikkat etmelisiniz, böylece harcamalarınızın seviyesini önceden tahmin edebilirsiniz.

Bir ısıtma kazanı seçerken, iki özelliğe özellikle dikkat edilmelidir: ısı çıkışı ve yakıt türü. Kazanlar gaz, dizel veya elektrikle çalışabilir. Kazanınız bir prizden besleniyorsa, evin bir metreküpünün 30 watt elektrik gerektirdiğini anlamanız gerekir. Gücü gerekli olanı aşan bir kazan satın almak kârsızdır.

Şu anda "akıllı ev" denen bir sistem var. Onun yardımıyla, özel konut sahipleri elektrik faturalarını azaltabilecekler. Bu sistemin birkaç modu vardır. Onun sayesinde boş odalardaki ışık her zaman kapatılacak ve sahiplerin yokluğunda elektrik israfı otomatik olarak en aza indirilecektir.